• Reportage
  • Posted
  • Read 516 times

Unikt bostadshus på Möllevången i Lund

I det attraktiva området Möllevången i Lund byggs det för fullt. Bostadshuset Landsdomaren förväntas stå klart innan årsskiftet. Byggnaden är fördelad på 5000m2 och totalt nio våningar. Läget är alldeles intill hotellet Djingis Kahn som har samma ägare, Fidali AB. Som helhetsleverantör är Optimera Lund med från start till slut och kan därför följa byggprocessen, leverera material i god tid inför varje steg och finnas som stöd vid val av material.

Redan år 2011 började idén växa fram om ett niovåningshus i området som nu blir till verklighet. Etableringen har dröjt av flera anledningar. Bland annat har planprocessen dragit ut på tiden då det varit ett stort antal yttranden med många synpunkter. När projekteringen väl kom igång har det gått undan. Bygget har pågått i ca 1 år och är minst sagt unikt i dess konstruktion. Huset består av 21x21m fyrkanter där de två nedersta står ovanpå varandra, därefter roteras fyrkanterna ett halvt varv. Konstruktionen är platsgjuten och ytorna är synliga. Betongen är förseglad med en dammbindare som skapa en permanent hård och slitstark yta.

Kontakten mellan Optimera Lund och Kickos AB upprättades egentligen i ett annat projekt, nämligen byggnationen av enheten Optimera Lund. Efter detta projekt inleddes en relation och höghuset är förhoppningsvis det första i ett led av flera projekt framöver.

”Det här projektet hade inte varit möjligt vare sig tidsmässigt eller ekonomiskt utan den samverkan som vi har med Optimera Lund. Nyckeln till framgång har varit samarbete, dialog, öppenhet och extrem transparens genom hela projektet.” säger Michael Holmqvist, Projektchef på Kickos AB.

För att tillgodose Kickos behov av material har Optimera en container på plats. Ca två gånger i veckan besöker Niclas Öijeberg, säljare på Optimera, containern för att inventera, stämma av åtgång, leveranser och behov. Det som inte går åt tas tillbaka i ett återköp. Regelbunden påfyllnad och fakturering sker under hela byggprocessen. I containern lagras framförallt infästning, verktyg, arbetshandskar och andra förnödenheter. Totalt på projektet är det tre personer från Optimera. Niclas är experten på infästning och har regelbunden kontakt med EJOT som är huvudleverantör till Optimera.

Eftersom infästning behövs under hela byggprocessen är det viktigt att ha en regelbunden dialog med entreprenören gällande vad som ska fästas, hur det ska fästas och vad infästningen kommer utsättas för. På så vis kan Niclas rekommendera infästningar för respektive applikation. EJOT bistår med ett brett utbud av infästning inom skivinfästning, träinfästning, betonginfästning, isolerinfästning, kemisk infästning och mycket mer. Jörgen Edvinstam är ansvarig för skivmaterial, isolering samt stålreglar och Mats Edvinstam bidrar med sin kompetens inom kök, badrum, dörrar, listverk, golv med mera.

”Detta är vårt första stora projekt i Lund och det är därför extra roligt att vara med i det. Kontakten är riktigt bra och vi visar hur hög vår servicenivå är. Förhoppningsvis resulterar detta till fler framtida projekt” säger Niclas Öijeberg, säljare på Optimera Lund.

Projektet följer tidsplanen och niovåningshuset förväntas stå klart under Q3/Q4 2021. Nyckeln till hög leveransprecision är regelbunden kontakt med entreprenören, god relation och en inblick i projektplanen. På detta vis kan avrop ske regelbundet och bidra till att tidsplanen hålls.

 

Om projektet
9 våningar
5000 m2
Klart Q3/Q4 2021
Arkitekt LIPINSKI Architects
Byggentreprenör Kickos AB
Beställare Fidali AB
Bilder i reportaget Lipinski Arcitects / Optimera
Reportage av: EJOT Sverige AB